Kan man betale med kredittkort i Danmark?

Før i tiden var det vanskelig for nordmenn å betale med bank- og kredittkort i Danmark. Grunnen til det var fordi de fleste butikkene kun aksepterte Dankort, som er et dansk betalingsnettverk forbeholdt danske statsborgere. Dette skapte ofte frustrasjon, og førte til at mange foretrakk å betale med kontanter. 

Dette er ikke lenger tilfelle, og de aller fleste butikker godtar i dag norske debetkort og kredittkort. Likevel kan du støte på mindre utsalgsteder som kun godtar Dankort. Derfor er det lurt å ta med både kredittkortet og litt kontanter i innerlomma når du befinner deg i Danmark.

Hvilket kredittkort er billigst å bruke i Danmark?

Der det er mulig, anbefales det å bruke kredittkort i Danmark. Det er tryggere enn vanlig bankkort, og du betaler mindre i gebyrer enn kontantuttak. Hvilket kort du bruker vil derimot ha en påvirkning på hvor mye du betaler, og under presenterer vi de billigste kredittkortene å bruke i Danmark:

  1. 1
    Bank Norwegian:

    Billig kredittkort i Danmark med flybonus

  2. 2
    Morrow Bank kredittkort:

    Spar penger på alle handler i Danmark

  3. 3
    TF Bank Mastercard:

    Gratiskort med lD-tyveriforsikring

1.

Bank Norwegian

Bank Norwegian er et billig kredittkort, med et lavt valutapåslag og ingen gebyrer på kontantuttak. Om du reiser til Danmark med fly, kan Bank Norwegian være spesielt lukrativt. Kortet gir nemlig CashPoints på alle handler, som igjen kan brukes på flyreiser med flyselskapet.

Årsgebyr 0 kr
Rente 21,99 %
Effektiv rente 24,40 %
Maks kreditt 150 000 kr
Rentefrie dager 45 dager
2.

Morrow Bank kredittkort

Morrow Bank kredittkort har et lavt valutagebyr på 1,75 % og en lang rentefri kreditt på opptil 50 dager. Dette bidrar til at kostnadene holdes nede, samtidig som du har god tid til å tilbakebetale det du bruker. Kortet gir også 1 % cashback (penger tilbake) på alle fysiske handler, som også gjelder i Danmark. 

Årsgebyr 0 kr
Rente 26,90 %
Effektiv rente 28,77 %
Maks kreditt 100 000 kr
Rentefrie dager 50 dager
3.

TF Bank Mastercard

TF Bank er et kredittkort med lave gebyrer. Du betaler ingenting for å utføre et kontantuttak og valutapåslaget er på kun 1,75 %. Kortet kommer også med en gratis reiseforsikring og ID-tyveriforsikring. Til tross for at Danmark er et trygt land, kan uheldigheter alltid oppstå. Med TF Bank Mastercard er du godt dekket. 

Årsgebyr 0 kr
Rente 22,65 %
Effektiv rente 26,69 %
Maks kreditt 150 000 kr
Rentefrie dager 43 dager

Kjøp varer gebyrfritt i Danmark med Lunar Plus

Lunar Plus
Les mer
  • Årsgebyr 948 kr
  • Uttaksgebyr 0 %
  • Valutatillegg 0 %
  • Mobilbetaling

Lunar er en dansk internettbank som blir mer og mer populær i Skandinavia, inkludert her til lands. Banken tilbyr flere debetkort, og noen av dem kommer med gode fordeler. Reiser du ofte til Danmark, kan du ha mye glede av debetkortet Lunar Plus. 

For 948 kroner i året får du et debetkort helt uten valutapåslag, gratis reiseforsikring og en sparekonto med 4,5 % årlig rente. Det er ingen vanlige bankkort eller kredittkort i Norge som kommer helt uten valutapåslag. 

Betale med kort eller kontanter i Danmark?

Det anbefales å bruke kredittkortet fremfor kontanter i Danmark, men det kan være lurt å ha litt fysiske penger i backup. For selv om Danmark er et av de mest digitaliserte landene på betalingsområdet, kan vi nordmenn bli hindret fra å betale med kort på grunn av at enkelte butikker kun godtar Dankort. 

I fjoråret ble nesten 9 av 10 betalinger utført digitalt, ifølge Videnskap.dk. De fleste butikker godkjenner nå betalingsnettverk som Visa og Mastercard, som gjør det enklere å betale med kort. Så om du besøker Tivoli i København, kan du nå enkelt og sikkert betale med et norsk kredittkort. 

Det er tryggest å betale med kredittkort

Det er tryggere å bruke kredittkortet i Danmark sammenlignet med et vanlig bankkort. Dette er fordi du har finansavtaleloven i ryggen, som gir deg ekstra rettigheter dersom du utsettes for tyveri. I tillegg bruker du bankens penger, og ikke dine egne. På den måten kan du sjekke at alle transaksjoner stemmer overens før du betaler fakturaen. 

Viktig å tenke på ved betaling

Det viktigste du bør ha i bakhodet når du skal betale for varer med kort eller ta ut penger i minibank, er at du alltid skal velge lokal valuta, altså danske kroner. Da er det betalingsnettverket, som Visa og Mastercard, som bestemmer påslaget og ikke butikken. 

Når du bruker kredittkortet, bør du tenke på følgende:

  • Velg lokal valuta, danske kroner. Det gir deg bedre valutakurs.
  • Trykk alltid på «no conversion» om dette dukker opp på betalingsterminalen. 

Som nevnt kan det også være lurt å ha litt kontanter, og da bør du:

  • Alltid velge en bank som er tilknyttet en bankfilial.
  • Belaste kortet i danske kroner.
  • Velge «no conversion» ved valget om konvertering.

Bruk av kredittkort på ulike typer steder

København skiller seg fra småbyer

Tar du turen til København, hører det til sjeldenheten at du ikke kan bruke kortet når du handler. Det kan sammenlignes med Oslo, hvor det nærmest er vanskeligere å betale med kontanter enn kort. På mindre tettsteder, og spesielt hvor det kun åpnes i høysesong, vil det være færre utsalgssteder som aksepterer kort.

En populær attraksjon i København som derimot ikke er så kortvennlig er fristaden Christiania, som et fritt, selvstyrende samfunn rett i nærheten av bykjernen. Her er det mange boder som selger alt fra klær til selvlagde smykker. Skal du kjøpe noe i bodene, må du ta med kontanter. 

Bruk kredittkort til å kjøpe billett til offentlig transport

Danmark bruker et lignende system som i Norge for kjøp av billetter til offentlig transport. Du kan kjøpe billetter i billettautomater, og de godtar både kontanter og alle typer debet- og kredittkort, eller du kan kjøpe dem på 7-Eleven. 

Ha kontanter til småbutikker

Det er ikke en selvfølge at små, selvstendige butikker godtar internasjonale kort. I de fleste tilfeller vil du kunne bruke kortet, men det kan være greit å ha litt penger i bakhånd. Da slipper du å stå med skjegget i postkassa når du kommer til kassen med mange handlevarer.

Dansker bruker mer kontanter enn nordmenn

Danmark bruker mer kontanter

Visa dominerer markedet i Danmark

Danmark er slående likt Norge når det kommer til betalingsnettverk. Det er Visa som dominerer markedet, mye på grunn av at bankkort ofte tilbys i form av Visa-kort. Dankort er også integrert i disse kortene, på likt sett som BankAxept i Norge. I 2022 var det omtrent 10 millioner debet- og kredittkort i sirkulasjon i det danske markedet. Kredittkort sto for over 10 % av denne andelen. 

Kontaktløs betaling er populært

Danmark er i verdenstoppen når det kommer til kontaktløs betaling. Det var det første landet i Norden som innførte kontaktløse betalinger i butikker og i 2022 var 93 % av alle kortbetalinger utført kontaktløst - og tallet fortsetter å øke. 

De fleste kredittkort i Norge tilbyr kontaktløs betaling og kan integreres med digitale lommebøker som Google Wallet og Apple Pay. Så når du reiser til Danmark, vil du kunne betale kontaktløst på de fleste butikker. 

Lav svindelrisiko

Danmark er et trygt og ukomplisert land å reise til. Men som i alle andre storbyer bør man ta forholdsregler i København, spesielt for å unngå lommetyveri. Det kan være lurt å ha med minst to kort på reisen, og legge igjen ett på hotellrommet. Helst bør du ta med kredittkortet. For om bankkortet stjeles kan du oppleve at hele kontoen tømmes. Med et kredittkort har du en maks kreditt som kan tappes, samtidig som det er bankens penger som blir frastjålet, og ikke dine egne.

10 % Kredittkort
93 % Kontaktløs betaling

Fordeler med å bruke kredittkort i Danmark

Det anbefales å bruke kredittkortet fremfor bankkortet når du reiser til Danmark. Dette er av flere ulike årsaker, som inkluderer blant annet:

  • Kredittkort i Norge bruker som regel betalingsnettverkene Mastercard eller Visa, som godkjennes av de flest betalingsterminaler i Danmark.
  • Du har mer rettigheter gjennom finansavtaleloven dersom du blir utsatt for tyveri. Du bruker bankens penger, og ikke dine egne, og kan sjekke at alle transaksjoner stemmer før du betaler fakturaen. 
  • De fleste kredittkort kommer med en rentefri periode, som er et gratis lån så lenge du betaler innen tidsfristen. 
  • Enkelte hoteller eller leiebilselskaper godtar kun depositum med kreditt, og ikke vanlig debetkort. 
  • Betaler du reisen med kredittkortet, følger det ofte med en gratis reiseforsikring på kjøpet. Dette kan spare deg for mye penger dersom noe oppstår under reisen, som f.eks. tap av bagasje eller hvis du blir syk.

Oppsummering

Det er i dag enkelt å betale med både debet- og kredittkort i Danmark, men det kan være lurt å ha med kontanter i tilfelle mindre butikker kun aksepterer Dankort. Kredittkort anbefales ofte på grunn av den ekstra tryggheten det gir, samtidig som fordeler som reiseforsikring, bonuspoeng, og cashback ved handel ofte følger med. 

Når du betaler for en vare eller tar ut penger i Danmark, er det viktig å alltid velge lokal valuta, altså danske kroner. Da unngår du unødvendige vekslingsgebyrer, som gjør reisen hakket billigere.

Ofte stilte spørsmål

Hvordan lønner det seg å betale i Danmark?
Hva koster det å bruke kredittkort i Danmark?
Kan man betale med kort i Danmark?
Er det lurt å bruke kredittkort i Danmark?

Kim er en dyktig og erfaren journalist med mål om å forbedre økonomien til privatpersoner. Han har flere års erfaring som innholdsprodusent og har jobbet i både finansbransjen og i media. På Kredittkort360.com sørger Kim for å øke forståelsen rundt kredittkort og kommer med gode tips om hvordan man kan dra nytte av kortenes fordeler ut fra egne behov. 

Sist oppdatert 2025-03-04