Kan man betale med kredittkort på Island?

Ja, du kan betale med kredittkort på omtrent alle butikker og severdigheter på Island. Det er faktisk langt vanligere å betale med kort enn kontanter. I 2019 sto kontanter for under 10 % av pengebruken på Island, og det har bare blitt mindre og mindre vanlig å gå rundt med cash. 

Mastercard eller Visa aksepteres like mye, og du vil kunne betale for deg med et norsk debetkort eller kredittkort over hele Island. Det anbefales dog å betale med kredittkortet fremfor debetkortet. Da har du ekstra sikkerhet gjennom finansavtaleloven hvis du utsettes for tyveri eller at varen er ødelagt. 

Hvilket kredittkort er billigst å betale med på Island?

For å unngå høye kostnader, lønner det seg å bruke et kort med lave gebyrer. Et kredittkort er det tryggeste alternativet, samtidig som de ofte kommer med lavere gebyrer for kjøp av utenlandske varer. Hvilket kort du velger vil påvirke de totale kostnadene. Under ser du tre billige kredittkort å bruke mens du er på Island.

  1. 1
    Bank Norwegian:

    Lavt valutapåslag og flybonus hos Norwegian Air

  2. 2
    Morrow Bank kredittkort:

    Lang rentefri periode og lave gebyrer

  3. 3
    TF Bank Mastercard:

    Ingen uttaksgebyr og høye rabatter

1.

Bank Norwegian

Bank Norwegian er et av de rimeligste kredittkortene å bruke i utlandet, inkludert på Island. Kortet har et valutagebyr på 1,75 %, som er lavere enn de fleste betalingskort i Norge. Det er også helt gebyrfritt å ta ut kontanter, men da vil rentene påløpe samme dag. Du får også 0,5 % cashback (penger tilbake) på alle kjøp. I tillegg flyr Norwegian Air til Island, hvor du kan tjene opptil 5 % CashPoints hvis du bestiller reisen med kortet.

Årsgebyr 0 kr
Rente 21,99 %
Effektiv rente 24,40 %
Maks kreditt 150 000 kr
Rentefrie dager 45 dager
2.

Morrow Bank kredittkort

Morrow Bank Kredittkort har også et lavt valutapåslag på 1,75 %. Kortet har en rentefri kreditt på inntil 50 dager, som betyr at du har lang tid til å gjøre opp for deg i etterkant av reisen. I tillegg får du 1 % cashback på alle kjøp, som gjør at du sparer litt penger på hver handel du utfører på Island. 

Årsgebyr 0 kr
Rente 26,90 %
Effektiv rente 28,77 %
Maks kreditt 100 000 kr
Rentefrie dager 50 dager
3.

TF Bank Mastercard

Det er både rimelige å betale med kortet og ta ut kontanter med TF Bank Mastercard. Banken opererer med et valutapåslag på 1,75 % og ingen gebyrer på uttak i lokal valuta. Det er derimot viktig å være obs på at rentene påløper fra samme dag ved uttak. Med kortet får du også tilgang til fordelsprogrammet Dealpass, som gir store rabatter på hotell og leiebil på Island. 

Årsgebyr 0 kr
Rente 22,65 %
Effektiv rente 26,69 %
Maks kreditt 150 000 kr
Rentefrie dager 43 dager

Skal man betale med kort eller kontanter på Island?

I likhet med Norge, er det svært uvanlig å gå rundt med kontanter på Island. Derfor anbefales det å betale med kortet i alle sammenhenger. Det er faktisk ikke helt uvanlig å se skilt på barer og kafeer hvor det står at kontanter ikke er akseptert. 

Mange islendere lever helt kontantløst, så hvorfor skal du gå rundt med kontanter når du besøker landet? Ikke bare betaler du et høyere gebyr på å utføre kontantuttak, men du kan også bli avvist å betale med dem. Har du et kort som bruker betalingsnettverkene Visa eller Mastercard, er du i trygge hender.

Er det sikkert å betale med kredittkort på Island?

Er det trygt å bruke kredittkortet?

Ja, når du reiser til Island er det tryggest å betale med et kredittkort. Handler du med kredittkortet bruker du bankens penger, og ikke dine egne. Derfor kan du kontrollere at alle kjøpene er korrekte før du betaler regninger. 

Ifølge Finansavtalelovens § 2-7 har du rett til å fremme pengekrav dersom disse fire momentene er innfridd:

  1. Du har handlet på kreditt (et kredittkort).
  2. Du har handlet hos en næringsdrivende. 
  3. Det foreligger en feil eller mange på varen/tjenesten du har kjøpt
  4. Du har forsøkt å løse saken med selger først.

Viktig å tenke på når du betaler på Island

For å unngå å betale mer enn du må, er det noen ting du bør være klar over når du handler på Island. Uavhengig om du bruker et debetkort eller kredittkort, husk følgende:

Ved betaling med kort
  • Handle alltid i lokal valuta, i dette tilfellet islandske kroner (ISK). Da får du bedre valutakurs.
  • Velg alltid «no conversion» når du fullfører handelen. Hvis ikke kan du enda med et høyt påslag fra selger.
Ved kontantuttak
  • Ta ut penger hos en minibank tilknyttet en bankfilial, som f.eks. Landsbankinn eller Íslandsbanki. 
  • Velg islandske kroner, og ikke NOK.
  • Si nei til konvertering for å unngå unødvendige gebyrer.

Betal alltid med islandske kroner

Ved betaling med kort vil du som regel få et alternativ mellom å betale med norske kroner eller lokal valuta, som i dette tilfellet er islandske kroner. Velger du å betale i norske kroner, vil du betale mer i gebyrer. Da er det nemlig butikken som bestemmer valutapåslag, som i noen tilfeller kan være så høyt som 10 %. 

Betaler du i islandske kroner er det betalingsnettverket, som Visa eller Mastercard, som bestemmer valutagebyret. Dette vil være en langt lavere kurs. Du vil se en tydelig forskjell på utgiftene om du velger norske kroner eller islandske kroner gjennom reisen.

Under 1 % foretrekker kontanter som betalingsmetode

Som nevnt, er nesten hele Island kontantfritt. Dette vises også når det kommer til betalingspreferanser i butikk. Kontantbruken er minimal, mens kredittkort og debetkort dominerer markedet. I løpet av en måned i 2023 brukte 72 % kredittkort og 67 % debetkort. 1 av 4 brukte kontanter, men under 1 % sa at dette var foretrukket i en studie gjennomført av Rapyd. 

43 % av forbrukerne foretrekker å bruke kredittkort, mens debetkort ligger på en solid andreplass med 36 %. Ellers er Apple Pay også populært, med 14 % som foretrekker å bruke den mobile betalingsmetoden.

Kredittkort er foretrukket betalingsmetode på Island

Visa og Mastercard er mest akseptert

I likhet med resten av Norden, og Europa for den del, er Visa og Mastercard de mest aksepterte betalingsnettverkene. Maestro og Electron blir også akseptert i stor grad. Ettersom brorparten av bankkort og kredittkort i Norge bruker Visa eller Mastercard, vil du ha null problem med å gjøre opp for deg.
Har du et kredittkort utstedt av American Express kan dette derimot by på problemer. Det er mange butikker som ikke godtar kortet som betalingsmetode. Enkelte luksuriøse hoteller og restauranter tar imot kortet, men ellers er du nødt til å ta frem et annet kort.

Visa og Mastercard er de største kredittkortaktørene på Island. Begge betalingsnettverkene betjenes av alle banker i landet. - Nordic Visitor Iceland

Sikkerhet og risiko

Risiko for tyveri er svært lav på Island og forekommer i svært liten grad. Men som alle andre steder, kan det likevel skje. Derfor lønner det seg alltid å ta forholdsregler når man er på reisefot.  

Først og fremst er det lurt å ha med to betalingskort på reisen, som et debetkort og et kredittkort. La det ene ligge igjen på rommet mens du utforsker landet. Her er en årsak til at dette anbefales:

På Island vil du mest sannsynlig hoppe i noen varme kilder. Da vil du mest sannsynlig låse personlige eiendeler i et skap. Hvis noen stjeler tingene dine mens du bader, vil du unngå at du mister alle betalingsmetodene dine.

Betal kontaktløst med mobilen 

De fleste bankterminaler på Island godtar digitale betalingsmetoder som Google Wallet, Samsung Pay og Apple Pay. Dette gjør det enkelt for de som ønsker å betale kontaktløst. Du kan betale for transaksjoner opptil 7500 islandske kroner, som tilsvarer rundt 550 NOK, før du må taste inn PIN-kode. Totalt kan du bruke 15 000 ISK før du må taste inn PIN, deretter kan du igjen betale kontaktløst igjen til du når det samme beløpet. 

I slutten av 2024 lanserte også den offentlige transporttjenesten Stræto at alle enkeltbilletter kan kjøpes med kontaktløs betaling. Det gjør det enkelt å reise kollektivt rundt omkring Island.

7500 ISK For kontaktløs engangsbetaling
15 000 ISK Total betaling før PIN-kode

Fordeler med å bruke kredittkort på Island

Det anbefales å bruke kredittkort fremfor vanlig bankkort på Island. Ikke nok med at det er et tryggere alternativ, men du kan også spare penger og få med komplementerte forsikringer. Dette er noen fordeler med å bringe med kredittkortet:

  • Alle butikker på Island godtar Visa og Mastercard, som også er de mest vanlige betalingsnettverkene til bankene i Norge. 
  • Det er lite kriminalitet på Island, men du kan fortsatt bli utsatt for tyveri. Med et kredittkort har du finansavtaleloven i ryggen, som gir deg flere rettigheter dersom noe skulle oppstå. 
  • Ved å bruke et kredittkort med cashback eller bonuspoeng, vil du kunne tjene penger på alle kjøp du utfører på Island. 
  • De fleste kredittkort har en rentefri betalingsutsettelse, som gjør at du kan låne penger og betale i etterkant. 
  • Flere kredittkort tilbyr gratis reiseforsikring hvis du betaler for deler av reisen med kredittkortet. Dermed er du dekket hvis du f.eks. blir syk, et arrangement blir avlyst eller bagasjen blir stjålet. 
  • Enkelte kredittkort gir tilgang til et fordelsprogram hvor du kan få høye rabatter på blant annet hotellopphold eller leiebil på Island.
Ta ut penger med bankkortet

Utfør kontantuttak med bankkortet

Selv om flere kredittkort har null gebyrer på kontantuttak, kan det være lurt å bruke bankkortet når du skal ta ut penger. Årsaken til dette er at den rentefrie betalingsutsettelsen ikke gjelder ved kontantuttak og bankoverføringer. Så med mindre du planlegger å tilbakebetale det du tar ut umiddelbart, vil det være mer lønnsomt å bruke bankkortet.

Oppsummering

På Island lønner det seg å ta med seg kredittkortet. De fleste islendere foretrekker kredittkort som sin primære betalingsmetode, samtidig som Visa og Mastercard er de dominerende betalingsnettverkene. Som turist er det også tryggere å bruke kredittkort fremfor debetkort, da det gir økt sikkerhet, rentefri betalingsutsettelse, samt ofte kommer med gode forsikringer og rabatter. 

Du behøver ikke å ta ut kontanter på Island, ettersom det er et nærmest kontantløst samfunn. Har du behov for litt cash, bør du alltid velge lokal valuta, altså islandske kroner. Dette gjelder også når du får dette som valgalternativ ved betaling på betalingsautomater. På den måten slipper du unødvendig valutagebyr.  

I 2019 sto kontanter for under 10 % av pengebruken, og mye tyder på at dette tallet er enda lavere i dag. Kontaktløs betaling blir derimot mer og mer populært, og mot slutten av 2024 ble det klart at man kan betale kontaktløst på offentlig transport. Det er positivt for de som liker å betale med digitale betalingsmetoder som Apple Pay og Google Wallet.

Ofte stilte spørsmål

Lønner det seg å bruke kredittkort på Island?
Kan jeg betale med kontanter på Island?
Hva koster det å bruke kredittkort på Island?
Kan jeg bruke Mastercard på Island?

Kim er en dyktig og erfaren journalist med mål om å forbedre økonomien til privatpersoner. Han har flere års erfaring som innholdsprodusent og har jobbet i både finansbransjen og i media. På Kredittkort360.com sørger Kim for å øke forståelsen rundt kredittkort og kommer med gode tips om hvordan man kan dra nytte av kortenes fordeler ut fra egne behov. 

Sist oppdatert 2025-04-24