For å lage denne listen har vi sett på kredittkort med lave krav til inntekt, lav minstealder og høy innvilgelsesrate. Kortene vi har valgt ut er blant de mest tilgjengelige på markedet, og passer spesielt godt for deg som er ung eller har lav inntekt. Alle kortene tilbyr også muligheten for lav kredittramme, noe som øker sjansen for å få søknaden godkjent.
Disse er de enkleste kredittkortene å få i i Norge:
populært og lett tilgjengelig kredittkort
fleksibelt valg for deg med inntekt uten fast jobb
enklest å få for førstegangssøkere
et enkelt og rimelig kredittkort
Du må være minst 18 år for å søke om kredittkort. Finansforetakene har ikke lov å tilby kredittkort til personer under 18 år. Dette er bestemt av myndighetene. Noen kredittkort har en høyere aldersgrense. Aldersgrensen kan variere inntil 25 år. Er du mellom 18 og 23 år, bør du se etter kort som spesifikt retter seg mot unge. Mange av disse kortene har lav kredittgrense og lavere opptakskrav, og er derfor lettere å få.
I din kredittscore inngår en rekke faktorer, som for eksempel din alder, ditt flyttemønster, om du har næringsinteresser og om du har betalingsanmerkninger. Som regel må du ha en kredittscore på minst 60 poeng for å få godkjent kredittkortsøknad. Hvis du har en kredittscore mellom 20-59 poeng, kan det fortsatt være mulig å få godkjent søknad etter en manuell kontroll. Men har du mindre enn 20 poeng vil søknaden bli avslått.
Du kan finne din kredittscore her.
Slik øker du sjansene dine:
For å få kredittkort kreves det at du har en fast ansettelse eller en fast inntekt, enten i form av lønn, pensjon, næringsinntekt eller trygd. Hvor høy denne inntekten må være varierer mellom de ulike kredittkortselskapene. Det er derfor mulig å få kredittkort uten jobb. Siden det ikke er noen fast inntektsgrense på kredittkort, er det vanskelig å svare på hvor mye du skal tjene. Kredittkortene har ulike inntektskrav, for eksempel må du tjene 50 000 kr i året for å få Morrow Bank kredittkort.
Slik øker du sjansene dine:
Når du søker om kredittkort vil kredittkortselskapene undersøke hvor mye gjeld du har fra før. Dette inkluderer studiegjeld, boliglån, billån, forbruksgjeld og alle andre typer lån. Merk også at kredittrammene på kredittkort du har teller som gjeld, selv om du ikke brukt av kredittrammen. Norske myndigheter har også bestemt at du ikke får låne mer enn 5 ganger brutto årsinntekt, så om din gjeld overstiger dette, vil du ikke få innvilget mer lån.
Du kan sjekke hvor mye du har i gjeld på Gjeldsregisteret.
Slik øker du sjansene dine:
Vi har rangert kredittkortene basert på offentlig tilgjengelig informasjon om aldersgrense og inntektskrav. Dette er to av de viktigste faktorene som påvirker sjansen for å få godkjent en kredittkortsøknad.
👉 Viktig å vite:
Mange kortutstedere benytter også interne vurderinger som ikke er offentlig tilgjengelige. Det kan for eksempel handle om kredittscore, betalingshistorikk eller hvor stabil økonomien din er. Derfor kan det hende at søknader avslås selv om du oppfyller kravene i tabellen.
For å gjøre det enklere for deg, har vi valgt å fokusere på de kravene du faktisk kan se og sammenligne .
Kredittkort | Aldersgrense | Inntektskrav |
---|---|---|
18 år | Ingen krav | |
18 år | Ingen krav | |
18 år | Ingen krav | |
18 år | Ingen krav | |
18 år | 50 000 kr / år | |
20 år | 50 000 kr / år | |
18 år | 100 000 kr / år | |
20 år | 250 000 kr / år | |
23 år | 250 000 kr / år | |
18 år | 6 000 000 kr / år |
Kravene for å få et kredittkort er der for å beskytte både deg som forbruker og banken som gir deg kreditten. De skal sikre at du ikke tar på deg mer gjeld enn du faktisk har økonomi til å håndtere, og dermed forebygge at du havner i økonomiske problemer eller bygger opp usunn forbruksgjeld.
Samtidig beskytter kravene banken mot risikoen for tap ved manglende tilbakebetaling. I tillegg er alle banker og kredittkortselskaper i Norge lovpålagt å følge finansavtaleloven og retningslinjene fra Finanstilsynet, som krever at det gjøres en grundig kredittvurdering før kreditt innvilges.
Ulike kredittkort har forskjellige krav fordi de er rettet mot ulike målgrupper og innebærer ulik risiko for banken eller kredittkortselskapet. Noen kort er laget for studenter, unge voksne eller personer med lav inntekt, og har derfor lavere terskel for godkjenning. Andre kort er rettet mot etablerte kunder med høy inntekt og solid økonomi, og krever bedre kredittverdighet. Eksempler på slike kort kan være TF Bank Mastercard eller Bank Norwegian, som ofte godkjenner søkere med lavere inntekt og ingen betalingsanmerkninger.
Andre kort er laget for etablerte kunder med høy og stabil inntekt, gjerne med formål som reise, business eller lojalitetsprogram. Eksempler her er SAS Amex Elite eller DNB Mastercard SAGA, som krever god kredittscore og solid økonomi, men gir til gjengjeld fordeler som reiseforsikring, bonuspoeng og lounge tilgang.
Jo høyere kredittramme et kort tilbyr, desto større risiko tar banken. Hvis du for eksempel får innvilget en ramme på 100 000 kroner og bruker hele beløpet, kan banken tape hele summen dersom du ikke klarer å betale tilbake. Derfor stilles det strengere krav til inntekt, gjeldsnivå og betalingshistorikk ved slike kort.
I tillegg kan høy kredittgrense føre til overforbruk, spesielt hvis brukeren mangler økonomisk kontroll. Dette øker risikoen for betalingsproblemer, som igjen kan gi banken store tap.
Hver bank og kortutsteder gjør også egne risikovurderinger. Noen legger mest vekt på inntekt, andre på alder, sivilstatus, eksisterende gjeld eller tidligere betalingsanmerkninger. Dette gjør at kravene kan variere, selv for kort med lik kredittramme.
Kredittkort som «alle kan få» er ikke nødvendigvis dårligere, men de er laget for en annen type bruker og har gjerne enklere egenskaper enn kort med strengere krav. De passer godt for deg som ønsker et grunnleggende kredittkort uten årsavgift og med enkel tilgang til kreditt, men mindre godt for deg som vil ha mest mulig fordeler som bonuspoeng, reiseforsikring eller cashback. Noen av disse kortene kan ha lavere renter og få gebyrer, mens andre kan ha høyere rente for å kompensere for økt risiko for banken.
Hvis du søker om en for høy kredittgrense i Norge, kan det føre til at søknaden din blir avslått. Bankene vurderer din økonomiske situasjon, inkludert inntekt, gjeld og kredittscore, for å avgjøre om du kan håndtere den ønskede kredittrammen. Dersom banken mener at den foreslåtte grensen er for høy i forhold til din økonomi, kan de avslå søknaden i stedet for å tilby en lavere kredittgrense.
For å øke sjansene for å få innvilget kredittkort, anbefales det å søke om en lavere kredittgrense som er mer i tråd med din økonomiske situasjon. Etter å ha vist god betalingshistorikk over tid, kan du deretter søke om å øke kredittgrensen. Det er viktig å merke seg at hver gang du søker om kredittkort eller økt kredittgrense, gjennomføres det en kredittsjekk, som kan påvirke din kredittscore.
Dersom du har blitt nektet å få kredittkort, kan det være en løsning å få et ekstrakort tilknyttet din partners kredittkort. Et ekstrakort er et tilleggskort som er knyttet til hovedkortet, og som kan brukes av en annen person (for eksempel ektefelle eller samboer). Alle kjøp blir belastet samme konto, og det er hovedkortinnehaveren som er juridisk og økonomisk ansvarlig for alt som blir brukt (også det som handles med ekstrakortet). Noen banker har aldersgrenser eller krav til hvem som kan få ekstrakort. Et ekstrakort kan være en god løsning hvis du ikke får kredittkort selv, men det krever tillit og god økonomisk kommunikasjon med den du deler kortet med.
Note: Ikke alle kredittkortselskaper tilbyr denne muligheten, så det må sjekkes med den aktuelle banken.
Selv om det finnes mange tilgjengelige kredittkort med lave krav, er det viktig å være ærlig med seg selv før man søker. Et kredittkort er en form for lån, og all kreditt må betales tilbake.
Kredittkort er ikke en god løsning dersom:
I slike tilfeller kan det være smartere å fokusere på å rydde i økonomien før du søker om mer kreditt. Du risikerer ellers å forverre situasjonen med høy rente og nye gebyrer.
Har du en god og stabil økonomi uansett inntektsnivå kan derimot et riktig valgt kredittkort gi deg både trygghet og fordeler. Nøkkelen er å bruke kortet bevisst og aldri bruke mer enn du har mulighet til å betale tilbake.
Dersom du har forsøkt å søke om kredittkort, men fått avslag, er du langt fra alene. Mange opplever at de ikke når opp til bankenes krav, enten det gjelder inntekt, betalingshistorikk eller generell økonomisk situasjon. Den gode nyheten er at det finnes konkrete ting du kan gjøre for å forbedre sjansene dine.
Hvis du ikke får innvilget et kredittkort i dag, finnes det fortsatt gode alternativer. Flere debetkort på det norske markedet gir deg mange av de samme fordelene som kredittkort. Her har vi samlet noen av de beste debetkortene du kan vurdere som et alternativ, enten midlertidig eller som en varig løsning.
Jan Yngve er en dyktig journalist som spesialiserer seg på personlig økonomi, spesielt kredittkortindustrien. Han har en mastergrad i økonomi og ledelse og har jobbet som journalist i flere år. På Kredittkort360.com er kredittkortfordeler hans spesialitet. I tillegg er han ansvarlig for alle guidene våre.
Favorittkort: TF Bank Mastercard