Under har vi laget en liste bestående av kredittkort som vi mener passer godt for mange som studerer. Alle kortene er med på å gi deg fordeler som kan forenkle studiehverdagen og gjøre den billigere.
Også studenter har mulighet til å skaffe seg kredittkort. Det finnes flere kort som markedsføres som «perfekte student-kredittkort».
Når sant skal sies, kan studenter hente flere fordeler fra kortene. Ikke minst muligheten til å spare penger med cashback, rabatter eller bonuser. Er du, for eksempel, en student nordfra, som studerer i Oslo eller Bergen, kan du temmelig raskt redusere reiseutgiftene med CashPoints fra Bank Norwegian-kredittkortet, for eksempel.
Det er allikevel stor grunn til å spørre om du bør skaffe deg et kredittkort som student?
Dette er det vanskelig å svare entydig på. Det enkleste er å si «det spørs».
Har du en brukbart god økonomi, kanskje fordi du jobber litt ved siden av studiene, har vi få problemer med å anbefale deg å søke om et kort. Aller helst bør du velge et kort som i størst mulig grad hjelper deg med å spare penger med cashback, bonuser eller rabatter.
Hvis du derimot kjenner deg igjen i begrepet «fattig student», synes vi du har større grunn til å unngå kredittkort nå. Unntaket er hvis du med hånda på hjertet kan si at du vil være en disiplinert kortbruker, at du aldri vil dele opp tilbakebetalingen av den utestående gjelden. Da kan et kort som gir deg cashback på dagligvarer for eksempel, hjelpe deg med å spare penger mens du sliter ut stolene på lesesalen.
Blant de aller beste kortene for dem som studerer, finner du Bank Norwegians kredittkort. Med dette kortet får du bonus, såkalte CashPoints, hver gang du handler med det. Bonusen kan brukes til å kjøpe flybilletter av Norwegian.
Mange studenter lever under et konstant, økonomisk press. Studietiden finansieres med studielån, gjerne i tillegg til en ekstrajobb på si. Ettersom de færreste studerende har mulighet til å jobbe for fullt ved siden av studiene, er det begrensninger på hvilke kredittkort man kan søke om å få. Grunnen er at kravene som stilles for å få mange av kortene som tilbys i Norge, er for strenge for en student med liten inntekt.
Derfor, hvis du er student på jakt etter et kredittkort, bør du sjekke hvilke krav som stilles til kortsøkere. Inntektskravet varierer fra ett kort til et annet. Sjekk hvilke kort som har en inntektsgrense som passer nivået på dine lønnsutbetalinger.
Det er, så klart, ikke forbudt å søke om kort som har et høyere krav til inntekt enn hva du kan levere. Bare vær klar over at du trolig vil få avslag på søknaden din i de fleste tilfellene. Regelen er at banker og kortselskap ikke ser stipend og studielån som inntekt. Det er hva du tjener i ekstrajobben som vil avgjøre hvilket kort du kan få. For å avklare en eventuell usikkerhet rundt dette, kan du kontakte kortselskapet før du sender søknaden.
Flere eksperter advarer studenter mot å skaffe seg kredittkort. Dette er ikke uten grunn. Kortene kan være inngangen til mange år med økonomiske vansker. Vet du allikevel at du har en økonomisk ryggrad til å bære ansvaret som følger med et slikt kort, kan fordelene som følger med faktisk gjøre studietiden billigere.
Mange av kortene kommer med fordeler som hjelper deg med å spare penger. Så lenge du ikke bruker mer av kortet enn hva du kan betale tilbake på én kredittkortregning, kan besparelsene bli på mange tusen kroner i året.
Flere kredittkort gir deg bonus hver gang du bruker kortet. De beste gir deg bonus på alt du handler, fra bøker, skriveutstyr og pc-er til mat, klær og (kanskje) boutgifter. Bonusen kan hentes ut i form av penger. Du kan også veksle den inn i flybilletter, for eksempel.
Hvor stor bonusen er, varierer. Et bonuskort, som gir deg opptjening på alt du kjøper, kan gi deg 1 % til 4 % av kjøpesummen tilbake som rene penger.
Andre kort gir deg rabatter i stedet for bonuser. Rabattene kan være faste eller periodevise. De faste er ofte lavere enn de periodevise. Til gjengjeld kan de faste rabattene gjelde langt flere varer og tjenester enn dem som bare varer for en kortere periode.
Det er ikke uvanlig at du får gratis forsikringer med de aller beste kredittkortene. Gratis reise- og avbestillingsforsikring er en mye benyttet fordel blant bankene og kredittkortselskapene. Noen legger ved andre gratisforsikringer også, slik som forsikring ved ID-tyveri og kjøpsforsikring for varer du kjøper.
Du kan få en rekke fordeler med de forskjellige kredittkortene. I tillegg følger det én ulempe med alle sammen: Faren for at du får økonomiske problemer på grunn av hvordan du bruker kortet. Det er ikke uten grunn at en rekke forbrukerøkonomer ber studenter om å tenke seg om før de belaster en allerede anstrengt økonomi med handel på kreditt.
For at du skal leve godt med et kredittkort mens du studerer, må du tenke deg godt om før du sender søknaden.
Ikke søk om kredittkort hvis du er i tvil om hvorvidt du klarer å håndtere en eventuell kredittkortgjeld på toppen av en trang økonomi.
Les den lille teksten grundig. Sett deg inn i hva som kreves av deg som korteier før du sender søknaden.
Betal tilbake alt i én omgang. Ikke bruk kortet for mer enn hva du vet du er i stand til å betale når den neste kredittkortregningen dukker opp.
Kredittkort for studenter er et ømtålig tema. Hemningsløs kortbruk i studietiden kan forårsake økonomiske skader man må slite med lenge etter at bacheloren eller mastergraden er i boks. Vi anbefaler studenter å skaffe seg et kort utelukkende for å utnytte fordelene, slik som billigere varer og gratis forsikringer. Hvis begrunnelsen for å gå til anskaffelse av et kort er å leve bedre på lånte penger, råder vi på det sterkeste at du ikke faller for fristelsen.
Det er Bengt Bergh som er ansvarlig for innholdet på Kredittkort360.com. Han er utdannet innen finans og har en stor interesse for personlig økonomi. Du kan kontakte ham via epost.
Sist oppdatert Mar 27, 2023