Vi har undersøkt de beste cashback kortene i Norge basert på faktorer som hvor høy prosentandel du tjener, hva du kan bruke pengene på og maksbeløp du kan spare i løpet av et år.
Cashback betyr at du får penger tilbake på alt du kjøper med kortet ditt. Et cashback kredittkort legger ingen begrensninger på hva slags produkter og tjenester du kjøper eller hvor du handler fra, uavhengig om det er i en fysisk butikk eller netthandel, du får penger tilbake uansett. I tillegg er det mulig å få utbetalt pengene tilbake på kontoen i stedet for at beløpet trekkes fra kredittkortfakturaen.
Generell cashback gir deg en prosentvis sum tilbake på alle kjøp. Et eksempel på et kredittkort med generell cashback er Bank Norwegian som gir deg 0,5 % cashback på alle kortkjøp med unntak av kjøp hos flyselskaper.
Kategoribasert cashback gir deg penger tilbake når du handler innenfor spesifikke kategorier, som dagligvarer, elektronikk eller drivstoff. Med Morrow Bank får du for eksempel 4 % cashback hos elektronikkforhandleren Komplett.no, 2 % cashback på alle nettkjøp, og 1 % cashback på øvrige kjøp med kortet
Tidsbegrenset cashback betyr at du kan få cashback på kjøp innenfor spesifikke kategorier i en tidsbegrenset periode. For eksempel kan du få cashback på dagligvarer én måned og på reiser den neste. Et eksempel på et slikt kort er Instapay, som tilbyr en ny rabatt hver måned. I november kunne du for eksempel få 5 % cashback på all netthandel, inkludert Black Friday-tilbud.
Kategoribasert cashback og tidsbegrenset cashback er som regel høyere enn generell cashback.
For hvert kjøp du utfører, mottar du en viss prosentandel i form av cashback. Men hvordan bruker du cashback-pengene som opptjenes? Dette skiller seg noe fra kredittkort til kredittkort. Her er noen vanlige måter å bruke cashback på:
Det er viktig å lese vilkårene til kredittkortet nøye, slik at du er klar over om det er noen begrensninger til hvordan du bruker opptjente cashback.
Dette kommer an på hvilket kort du bruker, men ofte får man cashback på alle varekjøp. Noen kredittkort gir derimot ikke cashback hos konkurrerende aktører. Så du får eksempelvis ikke cashback med Bank Norwegian hvis du handler flybilletter hos SAS.
Det er også noen kort som er begrenset til enkelte butikker. Et godt eksempel er Trumf Visa. Dette kortet gir kun rabatter hos butikker som opererer under Norgesgruppen.
Før du søker om et nytt kredittkort, bør du undersøke om kredittkortet gir deg cashback på alle kjøp eller om dette er begrenset.
Her kan du sammenligne hvilke kredittkort som gir høyest cashback i 2024
Kredittkort | Cashback | Årsgebyr | Maks bonus | Maks kreditt |
---|---|---|---|---|
🥇 Morrow Mastercard | 1 % - 4 % | 0 kr | 500 per måned og opptil 2000 kroner i året | 100 000 kr |
🥈 Ikano Visa | 2 % | 0 kr | 500 kroner per måneden eller 3000 kroner i året | 100 000 kr |
🥉 Trumf Visa | 2 % - 4 % trumpoeng | 0 kr | Ingen øvre grense | 150 000 kr |
Bank Norwegian Visa | 0.5% Casback | 0 kr | Ingen øvre grense | 150 000 kr |
Du kan kombinere kredittkort med cashback med medlemsskap for å maksimere besparelsene. For eksempel kan du bruke et Circle K EXTRA-medlemsskap for å få rabatt på drivstoff, samtidig som du betaler med Morrow Bank-kortet for å få 1 % ekstra cashback på kjøp av drivstoff. Denne kombinasjonen gir deg både medlemsfordeler og penger tilbake på samme kjøp.
Du kan ha god nytte av å skaffe deg flere kredittkort som gir deg de beste fordelene innenfor ulike kategorier. Du kan eksempelvis skaffe deg et kredittkort som gir deg fordeler på reisen, et bensinkort for drivstoffrabatter, og et tredje kort som gir cashback på andre kjøp. Slik maksimerer du fordelene kredittkortene gir.
Tenk deg nøye om før du bestiller kredittkort. Velg kort som passer dine vaner og gir størst besparelser på det du bruker mest penger på. Hvis du har kontroll over økonomien, kan flere kredittkort hjelpe deg å spare penger på ulike typer kjøp.
Hvis du leter etter de beste kredittkortene 2024 med cashback, har du kommet til rett sted. På Kredittkort360.com kan du finne +100 kortanmeldelser hvor du kan lese mer om kortene, deres fordeler og ulemper. Vi har sammenlignet alle kredittkort og rangert dem i utvalgte kategorier slik at du som besøkende enkelt kan finne det som passer deg best. Listen nedenfor viser de 3 beste cashback-kortene i utvalgte kategorier.
Beste kredittkort med cashback 2024 for handel på internett
Beste kredittkort med cashback 2024 for dagligvarer og Shell-kunder
Beste reisekort med cashback 2024
Gir 2 % cashback på alle kjøp på nett
Gir opptil 10 % cashback på utvalgte varekategorier
Spar mye penger på flybilletter hos Norwegian Air
Apropos det å lese vilkårene, bør du være obs på at du sjeldent får cashback når du tar ut penger fra en minibank eller overfører penger fra kredittkortet til en annen kortet. Det kan kanskje finnes unntak, men dette gjelder de fleste tilfeller.
Normalt sett får man heller ikke rentefri utsettelse når man utfører et uttak. Kredittkortenes fordeler avviker som regel ved kontantuttak, så i disse tilfellene kan det være lurt å heller bruke bankkortet.
I tillegg til at noen kredittkort har begrensninger rundt hva du kan bruke cashback på, er det enkelte kredittkort som har en maksgrense for hvor mye du kan spare i løpet av et kalenderår. Dette er så klart en stor ulempe dersom du planlegger å bruke kortet mye.
Det kan du unngå ved å raskt kalkulere hvor mye du tror du kommer til å bruke kortet og sjekke eventuelle besparelser ut fra prosentandelen kredittkortet gir.
Hvis du kjøper varer og tjenester for 200 000 kroner i løpet av et år og får cashback på 3 %, sparer du 6000 kroner. Om kredittkortet du vurderer har en grense som er på under dette nivået, kan det være lurt å se etter andre alternativer.
Det finnes flere kredittkortfordeler som ligner på hverandre. Cashback, bonuser og rabatter er alle fordeler som gjør det mulig å spare penger når du betaler med kortet. Det er likevel forskjeller på hvordan de fungerer.
Bonus og cashback har noen likhetstrekk ved at du får en viss prosent tilbake fra dine kjøp. Bonuspoeng har ofte strengere regler i form av hva du kan bruke poengene på, mens med cashback vil du normalt sett ha mer frihet til å bruke pengene du får tilbake på hva du vil.
Rabattene er, for det meste, direkte prisavslag idet du betaler for en vare eller tjeneste. De kan også dukke opp senere, som en reduksjon av kredittkortfakturaen.
La oss ta Bank Norwegian som eksempel:
Her kan du velge mellom cashback eller bonus. Velger du førstnevnte kan inntjente cashback brukes til å betale ned kredittkortregningen, uansett hva du handler. Bonusen kan derimot kun brukes på flyreiser og produkter hos Norwegian Air.
Kampen om norske kredittkortbrukere er knallhard. Banker og kredittkortselskap prøver å overgå hverandre for å lage kredittkort som er så attraktive som mulig. Å utruste kortene med fordeler som cashback gjør at flere skaffer seg kort. Og jo flere som bruker et kredittkort, desto mer tjener tilbyder av kortet, som følge av at flere kunder deler opp tilbakebetalingen av det utestående. For hva skjer når man ikke betaler tilbake alt man skylder med en gang? Jo, det legges renter på gjelden som går rett i lomma til banken eller kortselskapet.
Det hører også sammen med at banken eller kortselskapet får utbetalt en provisjon av forhandleren du handler hos. Det meste av dette havner hos deg i form av cashback, men en liten del av provisjonen blir værende igjen hos selskapet som ga deg kortet. Dermed tjener også kortutstederen på å gi deg penger tilbake på det du kjøper.
Og forhandleren? Å tilby varer og tjenester gjennom slike løsninger er langt billigere enn å kjøpe dyr og ineffektiv reklame, for eksempel. Cashback er dermed en vinn-vinn-løsning for alle parter.
Ved å bruke et kredittkort med cashback, kan du få penger tilbake på alt du handler. I løpet av et år vil dette kunne utgjøre flere tusen kroner. Om du i tillegg klarer å kombinere dette med de andre fordelene et kort tilbyr, vil besparelsene være enda høyere.
Til syvende og sist er det viktig at du velger et kort som samstemmer med dine kjøpsvaner. Kjøper du mye elektronikk er Morrow Bank et strålende alternativ, mens eksempelvis Bank Norwegian kommer best ut hvis du reiser mye.
Bengt er en kreativ innholdsprodusent med en bachelor i økonomi. Etter å ha startet karrieren i banksektoren, fant han lidenskapen i å formidle fakta om kredittkort og personlig økonomi. Bengts hovedansvar er å innhente så mye data som mulig om kredittkortene vi presenterer.
Favorittkort: Bank Norwegian