Oppdatert 8 Oktober, 2019

Hva er kredittkort?

Forfatter Nærbilde ulike kredittkort Her i denne guiden har vi så å si samlet alt om kredittkort og hva som viktig å kjenne til.
Det er mange fordeler med å ha et kredittkort. Men hva er kredittkort og hvordan fungerer egentlig kredittkort? Hva er forskjellen mellom et kredittkort og debetkort når begge er betalingskort? Dette er bare noen av spørsmålene vi skal prøve å gi svar på i dette innlegget. Sørg for at du vet alt om de forskjellige betalingskort og hvilket kort som stikker ut som de beste kredittkort, hvis du er interessert i å skaffe deg et kredittkort med fordeler!

Hva er kredittkort i forhold til øvrige kort?

Det er ikke så rart at det råder misforståelser blant folk når det er så mange forskjellige typer av betalingskort på markedet. Hva er kredittkort i forhold til øvrige betalingskort som bankkort, faktureringskort og debetkort. Det er altså ulike varianter av betalingskort som er vesentlig forskjellig fra hverandre. Man skal være forsikting med å forveksle de forskjellige korttyper med hverandre. For at du skal ha rett oppfatning av de ulike betalingskort skal vi begynne med å gi en forklaring av hvert kort og løfte frem forskjellene. Det kan være greit å vite før du bestemmer deg for hvilket kort som passer deg, din livstil og dine behov.

Bankkort

Bankkort er en fellesbetegnelse for alle typer betalingskortkort som kan brukes ved betaling av kjøp av varer og tjenester i stedet for kontanter. Følgelig kan et bankkort både være et kredittkort, faktureringskort eller debetkort.

Faktureringskort

Et faktureringskort, på lik linje med et kredittkort, er et betalingskort hvor pengene du bruker lånes fra kortutsteder. Faktureringskortet kan brukes i betalingsterminaler og i nettbutikker for å betale for varer og tjenester og for å ta ut kontanter i kontantautomater. En kredittramme for hvor mye du kan kjøpe for er fastsatt på forhånd. Du vil hver måned få en faktura med forrige måneds forbruk.

Faktureringskort og kredittkort kommer til et viktig veiskille når du må betale tilbake hele fakturabeløpet. Faktureringskort tillater ikke betalingsutsettelser og delbetalinger på samme måte som kredittkort. Faktureringskortet gir en relativ kort betalingsutsettelse uten delbetaling. Betalingsutsettelsen er vanligvis i en periode på 2 til 4 uker hvor det ikke påløper renter.

Faktureringskort passer veldig bra når du trenger å betale for noe, men trenger betalingsutsettelse. Hvis du har løpende behov for en kreditt over en lengre tid er du best tjent med et vanlig kredittkort.

Debetkort

Livets første bankkort er vanligvis et såkalt debetkort. Et debetkort er knyttet til en bankkonto. I samme øyeblikk som du drar kortet i betalingsterminalen blir pengene trukket fra kontoen. Du kan derfor aldri handle for mer penger enn det disponible beløpet på kontoen din. Det er vanligvis få ekstra fordeler knyttet til et debetkort, på samme måte enn et kredittkort.

Kredittkort

Kredittkort gir deg som forbruker muligheten til å kjøpe varer og tjenester og ta ut penger i minibank akkurat som et vanlig bankkort. Imidlertid er kredittkort et betalingskort der kortutsteder gir kreditt til kortbrukeren for å betale for varer og tjenester. Det betyr at de pengene du bruker med kortet er et lån.

En kredittkortbruker får vanligvis en månedsfaktura i slutten en gang i måneden som inneholder samtlige kjøp, istedenfor at kjøpene blir belastet kontoen. Dersom du betaler tilbake hele kredittbeløpet, påløper ingen renter. Om du velger å dele opp tilbakebetaling av kreditten, vil det påløpe renter på den gjenstående summen etter hver betaling.

Vanligvis har kredittkjøp rundt 50 dager rentefri betalingsutsettelse, etterfulgt av muligheten til å delbetale utestående det utestående beløpet. Vær påpasselig med å betale ved forfall! Om du ikke holder betalingsfristen, påløper det svært dyre renter. Den såkalte forsinkelsesrente kan bli en dyr affære og oppgå til rundt 20% p.a. Unngå fordyrende kostnader ganske enkelt gjennom å betale i tide.

Sjekk ut disse kredittkortene

Slik fungerer et kredittkort

Et kredittkort er den beste typen av betalingskort. Her skal vi med få ord beskrive hva et kredittkort egentlig er og hvordan det fungerer:

Når du søker om et kredittkort, oppgir du samtidig din ønskede kredittgrense. Denne kreditten skal gå til å dekke dine daglige kjøp i løpet av måneden og eventuelle betalingsutsettelser til etterfølgende måned. I praksis betyr det at kredittgrensen bør være høy nok til å dekke kjøp, og evt. utsettelse i en periode på 2 måneder. Helt i starten kan det være lurt å sette kredittgrensen  noe høyere. Husk at man til enhver tid har mulighet til å sette ned  kredittgrensen. I løpet av måneden foretar du alle dine kortkjøp som vanlig.

Kredittkort fungerer så å si overalt; for eksempel i butikker, på internett, hos flyselskapet og i utlandet. Dine kjøp blir sammenstilt i en faktura som normalt sendes ut i slutten av måneden. Enten betaler du hele fakturabeløpet ved forfall eller så velger du å dele opp betalingen i mindre beløp. Når din betaling tilsvarer kredittgjelden på fakturaen påløper ingen rente. Hvis du imidler velger å delbetale, betaler du renter på utestående gjeld mellom den ene forfallsdatoen til neste månedens forfallsdato.

Fordeler med kredittkort

Det er mange flere fordeler med et kredittkort sett i forhold til øvrige bank- og betalingskort. Når du kjøper en vare, tjenste eller en reise og forskuddsbetaler med kortet, har du en gedigen fordel hvis du har betalt med et kredittkort. Skulle det firmaet du har handlet hos gå i konkurs, går også pengene dine tapt hvis du betalte med et debetkort. Om du i stedet hadde betalt med et kredittkort, hadde du fått pengene tilbake fra kortutstederen. Denne tjensten kalles Chargeback.

Dertil har kredittkort andre mer omfattende reise- og avbestillingsforsikringer, bonusprogram, cashback og rabatter. Ethvert kredittkort gir kortholderen tilgang til å benytte seg av ulike privilegier. Credits Gold kredittkortet et helt gebyrfritt kredittkort som er enkelt og sikkert å bruke. Ønsker du å forhøye din kredittgrense kan du gjøre dette ved å logge inn på MinSide. Med Credits Gold får du en rekke fordeler sammenlignet med vanlige bankkort.

Et annet eksempel er Bank Norwegian kredittkortet med sine Cashpoints som kan brukes til å kjøpe flybilletter av flyselskapet Norwegian.

Noen andre kredittkort har spesialisert seg på å tilby gode rabatter i nettbutikker. Verdt å nevne er re:member kredittkortet som gir deg 20% reward-rabatt i rundt 230 nettbutikker i Norge.

Er du interessert i vite mer om alle kredittkort fordeler kan du gjøre det på hovedsiden for kredittkort guide.


				

Jan har en unik kombinasjon av ferdigheter og bakgrunn fra markedsføring, kommunikasjon og salg i finansbransjen både fra Norge og Sverige. Han er en kreativ, men strukturert lagspiller og leverer vellykkede markedsføringsaktiviteter. 3 lidenskaper: innovasjon, digitalisering og endring!