Under har vi laget en liste bestående av kredittkort som vi mener passer godt for mange som studerer. Alle kortene er med på å gi deg fordeler som kan forenkle studiehverdagen og gjøre den billigere.
Også studenter har mulighet til å skaffe seg kredittkort. Det finnes flere kort som markedsføres som «perfekte student-kredittkort».
Når sant skal sies, kan studenter hente flere fordeler fra kortene. Ikke minst muligheten til å spare penger med cashback, rabatter eller bonuser. Er du, for eksempel, en student nordfra, som studerer i Oslo eller Bergen, kan du temmelig raskt redusere reiseutgiftene med CashPoints fra Bank Norwegian-kredittkortet, for eksempel.
Det er allikevel stor grunn til å spørre om du bør skaffe deg et kredittkort som student?
Dette er det vanskelig å svare entydig på. Det enkleste er å si «det spørs».
Har du en brukbart god økonomi, kanskje fordi du jobber litt ved siden av studiene, har vi få problemer med å anbefale deg å søke om et kort. Aller helst bør du velge et kort som i størst mulig grad hjelper deg med å spare penger med cashback, bonuser eller rabatter.
Hvis du derimot kjenner deg igjen i begrepet «fattig student», synes vi du har større grunn til å unngå kredittkort nå. Unntaket er hvis du med hånda på hjertet kan si at du vil være en disiplinert kortbruker, at du aldri vil dele opp tilbakebetalingen av den utestående gjelden. Da kan et kort som gir deg cashback på dagligvarer for eksempel, hjelpe deg med å spare penger mens du sliter ut stolene på lesesalen.
Blant de aller beste kredittkortene for dem som studerer, finner du Bank Norwegians kredittkort. Med dette kortet får du bonus, såkalte CashPoints, hver gang du handler med det. Bonusen kan brukes til å kjøpe flybilletter av Norwegian.
Flere eksperter advarer studenter mot å skaffe seg kredittkort. Dette er ikke uten grunn. Kortene kan være inngangen til mange år med økonomiske vansker. Vet du allikevel at du har en økonomisk ryggrad til å bære ansvaret som følger med et slikt kort, kan fordelene som følger med faktisk gjøre studietiden billigere.
Mange av kortene kommer med fordeler som hjelper deg med å spare penger. Så lenge du ikke bruker mer av kortet enn hva du kan betale tilbake på én kredittkortregning, kan besparelsene bli på mange tusen kroner i året.
Flere kredittkort gir deg bonus hver gang du bruker kortet. De beste gir deg bonus på alt du handler, fra bøker, skriveutstyr og pc-er til mat, klær og (kanskje) boutgifter. Bonusen kan hentes ut i form av penger. Du kan også veksle den inn i flybilletter, for eksempel.
Hvor stor bonusen er, varierer. Et bonuskort, som gir deg opptjening på alt du kjøper, kan gi deg 1 % til 4 % av kjøpesummen tilbake som rene penger.
Andre kort gir deg rabatter i stedet for bonuser. Rabattene kan være faste eller periodevise. De faste er ofte lavere enn de periodevise. Til gjengjeld kan de faste rabattene gjelde langt flere varer og tjenester enn dem som bare varer for en kortere periode.
Det er ikke uvanlig at du får gratis forsikringer med de aller beste kredittkortene. Gratis reise- og avbestillingsforsikring er en mye benyttet fordel blant bankene og kredittkortselskapene. Noen legger ved andre gratisforsikringer også, slik som forsikring ved ID-tyveri og kjøpsforsikring for varer du kjøper.
Mange studenter lever under et konstant, økonomisk press. Studietiden finansieres med studielån, gjerne i tillegg til en ekstrajobb på si. Ettersom de færreste studerende har mulighet til å jobbe for fullt ved siden av studiene, er det begrensninger på hvilke kredittkort man kan søke om å få. Grunnen er at kravene som stilles for å få mange av kortene som tilbys i Norge, er for strenge for en student med liten inntekt.
Derfor, hvis du er student på jakt etter et kredittkort, bør du sjekke hvilke krav som stilles til kortsøkere. Inntektskravet varierer fra ett kort til et annet. Sjekk hvilke kort som har en inntektsgrense som passer nivået på dine lønnsutbetalinger.
Det er, så klart, ikke forbudt å søke om kort som har et høyere krav til inntekt enn hva du kan levere. Bare vær klar over at du trolig vil få avslag på søknaden din i de fleste tilfellene. Regelen er at banker og kortselskap ikke ser stipend og studielån som inntekt. Det er hva du tjener i ekstrajobben som vil avgjøre hvilket kort du kan få. For å avklare en eventuell usikkerhet rundt dette, kan du kontakte kortselskapet før du sender søknaden.
Du kan få en rekke fordeler med de forskjellige kredittkortene. I tillegg følger det én ulempe med alle sammen: Faren for at du får økonomiske problemer på grunn av hvordan du bruker kortet. Det er ikke uten grunn at en rekke forbrukerøkonomer ber studenter om å tenke seg om før de belaster en allerede anstrengt økonomi med handel på kreditt.
For at du skal leve godt med et kredittkort mens du studerer, må du tenke deg godt om før du sender søknaden.
Ikke søk om kredittkort hvis du er i tvil om hvorvidt du klarer å håndtere en eventuell kredittkortgjeld på toppen av en trang økonomi.
Les den lille teksten grundig. Sett deg inn i hva som kreves av deg som korteier før du sender søknaden.
Betal tilbake alt i én omgang. Ikke bruk kortet for mer enn hva du vet du er i stand til å betale når den neste kredittkortregningen dukker opp.
Kredittkort for studenter er et ømtålig tema. Hemningsløs kortbruk i studietiden kan forårsake økonomiske skader man må slite med lenge etter at bacheloren eller mastergraden er i boks. Vi anbefaler studenter å skaffe seg et kort utelukkende for å utnytte fordelene, slik som billigere varer og gratis forsikringer. Hvis begrunnelsen for å gå til anskaffelse av et kort er å leve bedre på lånte penger, råder vi på det sterkeste at du ikke faller for fristelsen.
Dersom du er student bør du velge et kredittkort med lavest mulig rente. Dette er fordelaktig dersom du skulle ha behov for å utsette betalingen en gang i blant. Blant kredittkort med lav rente finner du Ikano Visa. I tillegg gir Ikano Visa deg muligheten til utsette betalingen i hele 9 måneder og du får både reise- og avbestillingsforsikring inkludert.
Et annet kredittkort som er gunstig for studenter er Bank Norwegian Visa kredittkort. Aldersgrensen for å få kortet er så lav som 18 år, slik at mange studenter kan benytte seg av kortet. Kravet til inntekt er heller ikke så høyt sammenlignet med mange kredittkort. Videre gir kortet en rekke fordeler, blant annet null i årsgebyr, inkludert reise- og avbestillingsforsikring, ingen gebyr på kontantuttak og inntil 6 ukers rentefri betalingsutsettelse. Du tjener også opp cashpoints på alt du handler med kortet. Disse poengene kan du bruke på flybilletter fra flyselskapet Norwegian. Kortet er et av de beste kredittkortene til reiser på markedet. Skulle du bli arbeidsledig, permittert eller sykmeldt kan du benytte deg av selskapets dagligvareforsikring som dekker gjennomsnittlig dagligvareforbruk på inntil 10 000 kroner. I tillegg er rentene på kortet relativt lave sammenlignet med andre kredittkort.
Er du student bør du også vurdere TF Bank Mastercard. TF är et gebyrfritt kredittkort og du får med en god reise- og avbestillingsforsikring dersom du betaler minst 50% av reisekostnadene med kortet. Forsikringen inkluderer i tillegg egenandelsforsikring for leiebil og en ID-tyveriforsikring . Med TF Bank Mastercard kan du benytte deg av mange gode rabatter som kan komme godt med for studenter. Du kan spare penger på alt fra shopping, underholdning, hoteller og leiebil. I alt kan du velge blant flere hundre fordeler og rabattprogrammer. Det er ingen gebyrer knyttet til å ta ut kontanter verken i Norge eller utlandet. TF Bank Mastercard stiller også relativt lave krav til alder og inntekt, slik at kortet passer godt for studenter.
Skaff deg et eller flere kredittkort som gir rabatter og fordeler på de varene og tjenestene du mest. Uansett hvilket kredittkort du velger, bør du sette deg inn i hvilke betingelser, renter og gebyrer som er knyttet til kortet. Bruker du kredittkortet smart, kan du få mange fordeler og samtidig unngå både renter og gebyrer. De fleste kredittkort har en rentefri periode, og betaler du hele kredittkortregningen når den kommer, unngår du dyre renter og gebyrer. Pass også på gebyrer knyttet til kontantuttak.
Mange kredittkort kommer med renter og gebyrer knyttet til kontantuttak i minibanker eller butikk. I motsetning til når du bruker kortet i terminal eller til online kjøp, begynner rentene å løpe umiddelbart om du bruker kredittkort til kontantuttak. Noen kredittkort belaster i tillegg et gebyr knyttet til hvert kontantuttak. Du bør derfor heller bruke et debetkort dersom du har behov for kontanter.
Valutapåslag er en avgift du må betale dersom du bruker kort i utlandet. Dette gjelder uansett om du bruker kredittkort eller debetkort. Det lønner seg å betale i lokal valuta. Da vil valutapåslaget ligge mellom 1.75% og 2,50%. Dersom du betaler i norske kroner kan valutapåslaget bli langt høyere. Dersom du er mye på reise, vil det uansett lønne seg å velge et kredittkort med et så lavt valutapåslag som mulig.
Kredittrammen er det beløpet med penger du maksimalt kan bruke før du må gjøre en innbetaling. Kredittrammen er egentlig en form for lån. Når du bruker et kredittkort, bruker du penger som du for øyeblikket ikke har og som du må betale tilbake på et senere tidspunkt. Hvor høy kredittramme du får avhenger av en rekke faktorer. For det første har de ulike kortene ulike maksimale kredittrammer, alt fra noen få titusen kroner til over hundre tusen kroner. Når du søker om et kredittkort er det slett ikke sikkert du får den maksimale kredittrammen. Hvor mye kreditt du til slutt får, avhenger av din inntekt, hvor mye gjeld du har fra før og din kredittscore.
Å betale med kredittkort er en av de sikreste måtene å betale på. Dersom du skulle bli svindlet står du langt sterkere om du har betalt med kredittkort sammenlignet med om du har betalt med kontanter eller debetkort. Det samme gjelder dersom den du har kjøpt en vare eller tjeneste av skulle gå konkurs. Derfor anbefales det alltid å betale for eksempel reiser med kredittkort. Går flyselskapet eller hotellet konkurs, kan du henvende deg til kredittkortleverandøren og få pengene tilbake. Du står også sterkere til å reklamere dersom varen eller tjenesten ikke lever opp til forventningene.
Kredittkort kan være utmerket å bruke dersom du trenger penger raskt for å gjøre et kjøp eller dersom en uventet regning har dukket opp. Men du bør skaffe deg kredittkort før slike hendelser oppstår. Du kan ikke få kredittkort på dagen, det tar nemlig noe tid å få kredittkortet. Til tross for at selve søknadsprosessen som regel går ganske raskt, tar det tid å produsere kredittkortet og sende det i posten. I noen tilfeller kan også søknadsprosessen ta noe lengre tid enn det som er vanlig. Søk derfor i god tid før du trenger kredittkortet.
Det kan være svært nyttig for en student å ha et kredittkort. Det er sikrere å bruke kredittkort enn andre betalingsmetoder, rettighetene er flere og mange studenter kan ha god nytte av forsikringene, bonuspoengene og rabattene som ofte følger med kredittkort. Skal du dra nytte av fordelene knyttet til kredittkort forutsetter det at du har god kontroll over bruken slik at du alltid betaler hele kredittkortregningen i tide. Gjør du ikke det begynner rentene å løpe. Rentene og gebyrene på kredittkort er høye, slik at vinningen ofte kan gå opp i spinningen.
Hovedkriteriene for å få kredittkort er at du er over 18 år (noen kredittkort har høyere aldersgrense) og at du må kunne vise til en fast jobb eller en bestemt minimumsinntekt. Du kan heller ikke ha for høy eksisterende gjeld i forhold til inntekten din. Du får heller ikke kredittkort dersom du har betalingsanmerkninger. Utover disse hovedkriteriene opererer de forskjellige bankene med ulike krav, derfor kan det lønne seg å søke om kredittkort i flere banker.
Her kan du se topplisten for de enkleste kredittkortene å få.
Jan Yngve er en dyktig journalist som spesialiserer seg på personlig økonomi, spesielt kredittkortindustrien. Han har en mastergrad i økonomi og ledelse og har jobbet som journalist i flere år. På Kredittkort360.com er kredittkortfordeler hans spesialitet. I tillegg er han ansvarlig for alle guidene våre.
Favorittkort: TF Bank Mastercard